e-Dönüşüm Nedir? Kimler E-Faturaya Geçmeli 2022?

  • 19/08/2022

İnternet kullanımı günden güne yaygınlaşmaktadır. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de yaşayan insanlar günlük ortalama 8 saatlerini internet karşısında geçirmektedir. İnternetin bu kadar yaşantımızın içerisinde olmasıyla beraber sektörler, iş süreçlerini internet üzerine taşımaktadırlar. Bazı sektörler için zorunluluğu olan e-dönüşüm uygulamaları kullanım kolaylığı sebebiyle de çoğu kişi/ kurum tarafından tercih edilmektedir. Bugünkü içeriğimizde e-Dönüşüm ve uygulamalarından bahsedeceğiz. 


• e-Dönüşüm nedir?

e-Dönüşüm uygulamaları finansal süreçlerinizi kolaylaştırmak, maliyetinizi azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve mekandan bağımsız olarak faturalarınızı oluşturmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) hayata geçirilmiştir. e-dönüşüm uygulamaları içerisinde e-fatura, e-arşiv fatura, e- irsaliye, e-defter vb. uygulamalar yer almaktadır. Bu uygulamalardan en çok kullanılan uygulamalar e-fatura ve e-arşiv faturalardır.


• e-Fatura nedir?

e-fatura, internet bağlantısı kullanılarak elektronik ortamda faturaların düzenlenmesini, paylaşılmasını ve takip edilmesini sağlamak amacıyla 1 Eylül 2013 tarihinde yaşantımıza girmiştir. Sunucular sayesinde bilgisayarlar arası aktarılan faturalar baskı araçları ve kağıt kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Sisteme kayıt edilen bu faturalara dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.



Blog - e-Dönüşüm Nedir? Kimler E-Faturaya Geçmeli 2022?


• e-Fatura ile e-Arşiv Fatura arasındaki fark nedir?

e-fatura, e-fatura mükellefi olan mükelleflere kesilen fatura türüdür. e-Arşiv fatura ise e-fatura hizmeti kullanmayan vergi mükelleflerine veya vergi mükellefi olmayan kişilere kesilen fatura türüdür.


• Kesilen faturanın e-Fatura ya da e-Arşiv fatura olduğu nasıl anlaşılır?

Yeni bir fatura oluştururken müşteri seçimi yaptığınızda müşterinin vergi numarası veya T.C. kimlik numarası GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) sisteminde sorgulanır. Müşterinizin e-fatura mükellefi olup olmadığı GİB ( Gelir İdaresi Başkanlığı) tarafında sorgulanır ve fatura otomatik olarak e-fatura veya e-arşiv fatura olarak oluşturulur. Gelir İdaresi  Başkanlığı web sayfasın olan "ebelge.gib.gov.tr/" üzerinden e-fatura mükellefi sorgulama veya özel entegratörler listesi sorgulama gibi bir çok işlemi kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu işlemleri TC Kimlik numaranız üzerinden sorgulayarak gerçekleştirilebilirsiniz.


• İşletmelere e-fatura kullanmanın sağlayacağı avantajlar nelerdir?

İnternet kullanımın günden güne artmasıyla beraber e-fatura ve e-arşiv fatura kullanımı da oldukça yaygınlaştı. 2022 yılı verilerine göre e-fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısı 600 bin  civarında iken e-arşiv fatura kullanıcı sayısı 552 bin civarındadır. Kullanıcı sayısının bu kadar fazla olmasının altında yatan en büyük etmen kağıt fatura kesme zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır. Bu sayede maliyeti azalttığı gibi, hızlı bir şekilde faturalarınızı oluşturabilir ve kullandığınız portal üzerinden görüntüleme yapabilmenizi sağlar. 


• e-Fatura zorunluluğu olan sektörler nelerdir?

2020 yılı Kasım ayında yapılan düzenlemeden önce, 2020 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar, e-fatura mükellefi olarak kabul edilirdi. Fakat GİB tarafından yapılan tebliğ ile, 2021 yılı cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan firmaların, en geç 01 Temmuz 2022 tarihine kadar e-fatura ve e-arşiv fatura kullanmaya başlamaları gerektiği duyuruldu. Tüm oteller ve cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de 01 Temmuz 2022 tarihi itibari ile e-fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.


Gelen/ giden faturaların saklanma süresi ne kadardır?

Gelen/ giden faturalar, Vergi Usul Kanun'una göre en az 5 yıl süreyle saklamak mükellef sorumluluğundadır.


Blog - e-Dönüşüm Nedir? Kimler E-Faturaya Geçmeli 2022?

 


• Entegratör firma ile çalışmanın sağladığı yararlar nelerdir?


GİB Portalinde e-dönüşüm uygulamaları ile işlem yapabileceğinizden bahsetmiştik. GİB Portalinde saklamanız gereken gelen ve giden fatura sayısı ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat 6 aydan önce olan gelen / giden faturalar portal üzerinden kaldırılacaktır. Faturaları saklamak mükellefin sorumluluğunda olduğundan entegratör firma ile çalışmak iki tarih arasında gelen/ giden faturalarınızı görüntülemeniz açısından avantaj sağlamaktadır.

Blog - e-Dönüşüm Nedir? Kimler E-Faturaya Geçmeli 2022?


BenimPOS ile entegreli olarak çalışan firmalar nelerdir?

e-fatura ile ilgili resmi süreçleriniz tamamlandıktan sonra BenimPOS özel entegratörlerinden olan Mysoft ile entegrasyon satın almanız durumunda artık faturalarınızı BenimPOS e-fatura modülü üzerinden oluşturabilirsiniz.


Şimdi gelen ve giden e-faturalarınızı görüntülemenizi sağlayan BenimPOS’u deneyebilir dilerseniz yıllık lisans ve e-fatura entegrasyonunu alabilirsiniz. WhatsApp destek hattımızdan veya e-posta adreslerimizden iletişime geçerek de bilgi alabilirsiniz. Satış ve stok takip yazılımı olan BenimPOS'u 1 ay boyunca ücretsiz olarak deneyebilirsiniz.


Şimdi BenimPOS'u 1 Ay Ücretsiz Deneyin
Bulut tabanlı satış ve stok takip yazılımı olan BenimPOS ile işletmenizi yönetin. 1 ay boyunca ücretsiz olarak tüm uygulamalarımızı deneyin.